Conflicten op het werk

Arbeidsmediation wordt vaak ingezet als “zaken” uit de hand lopen en mensen niet meer met elkaar in gesprek gaan over de verslechterde werksituatie. Waar mensen intensief samenwerken kunnen conflicten ontstaan, dat is heel gewoon. Conflicten op het werk kosten veel negatieve energie, tijd en geld. Emoties kunnen hoog oplopen, ook als dat niet altijd wordt getoond. Ziekte(verzuim) kan een gevolg zijn en dat wil niemand.

Vaak hebben conflicten een negatieve uitstraling op andere delen van de organisatie. Het reikt vaak verder en dieper binnen een organisatie dan alleen de partijen zelf. Dat is nadelig voor de arbeidsmotivatie en het leidt op den duur tot verminderde productiviteit. Het vinden van een gezamenlijke oplossing is daarom belangrijk voor iedereen die betrokken is.

Redenen onenigheid op het werk

Ruzie of onenigheid op het werk kunnen onder andere gaan over:

  • (Verslechterde) arbeidsomstandigheden;
  • Onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en/of functies;
  • functioneringsdiscussie en/of dreigend ontslag;
  • Wijzigingen in arbeidsvoorwaarden;
  • Stagnatie in de samenwerking tussen medewerkers onderling;
  • Ongewenste omgangsvormen;
  • Onenigheid op de werkvloer
  • Ziekmelding en/of re-integratie vraagstuk
  • Een emmer die vol gedruppeld is om diverse redenen……

Gespreksbegeleider

Als steun bij het goede gesprek

Mediation of gewoon een goed gesprek onder begeleiding van een gespreksbegeleider? Om te voorkomen dat zaken escaleren of in het kader van preventief onderhoud van de werkrelatie kan een gesprek onder begeleiding veel helderheid en ruimte geven. Tijdens het gesprek kunnen er zaken, verwachtingen of onduidelijkheden uitgesproken worden zodat jullie weer verder kunnen met elkaar. Jorina Weenink kan hierin als gespreksbegeleider of coach een rol spelen.

Visie op conflict

“If you avoid conflict to keep the peace, you start a war inside yourself”

In organisaties werken mensen met elkaar samen. Waar mensen zijn, ontstaan conflicten en zullen er altijd conflicten zijn. Een conflict geeft een vertaling aan niet uitgesproken behoeften, verwachtingen en emoties. Conflicten nemen ruimte in en beschadigen. Om te zorgen voor ruimte, voortgang en (door)ontwikkeling van mens én organisatie moeten conflicten uitgesproken en opgelost worden.

Mijn aanpak

Kenmerkend aan de aanpak van Jorina Weenink als mediator is dat zij de onderlinge relatie tussen beide partijen wil herstellen en ook blijvend wil verbeteren. Jorina werkt in eerste instantie sterk observerend en analyserend om zo tot de diepere essentie te komen wat er nou speelt tussen partijen. Ze ziet de personen en dan de kloof die is ontstaan. Dat maakt dat zij haar aanpak aanpast aan de personen tegenover zich. Het streven is om te komen tot duurzame samenwerking, zodat iedereen er wijzer uit komt.

Humor, respectvol confronteren en vasthoudendheid maken haar aanpak compleet.

Samenwerking met anderen

Indien er een (vervolg-)traject nodig is werkt ze samen met een team van professionals die afhankelijk van de vraagstelling kunnen ondersteunen in het bijvoorbeeld juridisch advies, coaching, training etc.

Mediation Arbeidsmediation

De kracht van Arbeidsmediation

Wil je van nare stressvolle en soms beschadigende situaties af zijn op je werk? Dan is mediation een middel dat werkt. De kracht van een arbeidsmediation-traject ligt in het begeleiden van de gesprekken op zo’n manier dat partijen elkaar inzicht willen én kunnen geven over datgene dat op dat moment belangrijk voor hen is.

Als dit is bereikt, kan er ruimte ontstaan om verder met elkaar in gesprek te gaan en standpunten te wijzigen in belangen. De nadruk kan dan gaan liggen op het vinden van oplossingen en wederzijdse belangen voor de toekomst. Een win-win situatie voor beiden. Mediation brengt rust bij jou en de andere partij, maar ook in jullie nabije omgeving, dus jullie familie en collega’s.

Wat kost een arbeidsconflict?

Bijna een derde van alle werknemers in Nederland heeft in 2017 te maken gehad met tenminste een kort of langdurig conflict, zo blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. Uit een universitair onderzoek is gebleken dat de gemiddelde kosten van een arbeidsconflict ca. € 27.000,- zijn. De gemiddelde doorlooptijd is 20 maanden.

De twee grootste ‘harde’ kostenposten hierin zijn verzuim (35%) en de kosten wegens vertrek medewerkers (56%). De ‘zachte’ kosten hierin niet meegenomen. Want wat kosten verdeeldheid binnen teams, slechte communicatie, verstoorde werkprocessen of verlies van expertise? Deze kosten zijn lastig te berekenen, maar lopen al snel op.

Wat bespaart mediation?

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde kosten bij arbeidsconflicten waar mediation werd toegepast ca. € 3.100,- waren. Bij de conflicten zonder mediation waren de kosten het tienvoudige.

Een logische verklaring hiervoor is dat een tijdige signalering en inzet van mediation zorgt dat de medewerker vaker behouden blijft, de doorlooptijd van het conflict afneemt en dat leidt tot lagere conflictkosten. Kortom ook uit onderzoek blijkt dat Mediation loont. Goed voor duurzame arbeidsrelaties en in het kader van goed werkgeverschap onmisbaar.

Kies voor kwaliteit en duidelijkheid

Als MfN registermediator gebruikt Jorina Weenink voor haar mediations de MfN overeenkomst www.mfnregister.nl. Daarbij maakt ze bij de mediations gebruik van het reglement en de gedragsregels. De mediationovereenkomst wordt gezamenlijk ingevuld voordat de mediation start. Hiermee wordt een basis gelegd voor een goede en betrouwbare mediation. De documenten zijn hieronder terug te lezen. Aan het slot van de Mediation worden gemaakte afspraken definitief en vastgelegd in een eindovereenkomst. De eindovereenkomst wordt, bij akkoord, door beide partijen ondertekend.

MfN Registermediator

“Exitmediation” om op een goede en ‘nette’ manier uit elkaar te gaan

In de fase wanneer het besluit is genomen dat het klaar is, maar er wel een goede afronding van de samenwerking of relatie moet komen, is mediation onmisbaar. Juist om zaken uit te spreken, af te sluiten en los te laten. Partijen maken afspraken waarmee de relatie tussen de betrokken partijen in goed overleg beëindigd worden.

Herstelmediation om te zorgen voor een duurzame samenwerking

Het is belangrijk om de werkrelatie weer te herstellen en afspraken te maken om een duurzame samenwerking mogelijk te maken. Verschillen moeten uitgesproken en opgelost worden. Zo kan er met hersteld vertrouwen en goede afspraken opnieuw worden samengewerkt.

Meer weten of een afspraak maken