Maximaal talenten benutten
Wanneer ik binnen je organisatie met je medewerkers aan de slag ga met de ontwikkeling van hun talenten, gebruik ik hiervoor de TMA Talentenanalyse (zie kader). TMA staat voor Talent Motivatie Analyse. Hiermee zie je talenten in je organisatie en krijg je antwoord op vragen zoals:
- Halen wij nu wel het maximale uit ons team?
- Waar is mijn team goed in? Waar ben ik goed in?
- Doe ik wel de juiste werkzaamheden?
- Hoe ervaar ik meer energie?
- Waar ben ik goed in? En zet ik dat wel genoeg in?
Talenten zien en erkennen is de katalysator voor innovatie, wendbaarheid, slagkracht en plezier in het werk. Door talent en de daaronder liggende competenties zichtbaar te maken, te ontwikkelen en optimaal in te zetten, blijven je medewerkers in beweging en gemotiveerd.
Gemotiveerde en bevlogen werknemers zijn namelijk productief, energiek en betrokken. Ze dragen direct bij aan het succes van je organisatie en willen graag bijdragen aan het bereiken van gestelde doelen.
Graag kijk ik mee hoe mensen binnen je organisatie het meest tot hun recht komen. Daarnaast kijk ik vanuit HR-oogpunt hoe je op een professionele manier inhoud kan geven aan instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
Dit rapport is talent- en ontwikkelingsgericht geformuleerd en veroordeelt de kandidaat niet. Hierdoor worden de uitkomsten meestal herkend en geaccepteerd door kandidaten. Zij krijgen het rapport mee, waarin uitgebreid omschreven staat wat de sterke punten en de verbeterpunten zijn van kandidaten. Tijdens het interview krijgen kandidaten uitgebreide vragen en worden er coachingsadviezen en ontwikkelactiviteiten aangereikt. Zo weten werknemers hoe ze zich moeten ontwikkelen en leidinggevenden hoe ze het meest effectief te coachen zijn.
Verbeter de samenwerking met de TMA Teamanalyse voor bestaande en nieuwe teams Iedereen heeft dus talenten, maar hoe maak jij er een team van?
Hoe gebruik je de TMA-Talentenanalyse binnen jouw organisatie?
- Inzicht: Je krijgt inzicht in de 22 verschillende persoonlijke drijfveren en 44 persoonlijke talenten. Dit inzicht helpt enorm om eigen motieven en voorkeursgedrag in kaart te brengen, te begrijpen en effectief in te zetten.
- Herkenbaarheid: De talentenanalyse is voor de meeste medewerkers een eyeopener: de rapportage is treffend en zeer herkenbaar.
- Positief: Elke uitkomst is goed. Het gaat immers om voorkeursgedrag. Hoe extremer de score op een drijfveer, des te groter het talent dat daarin verscholen ligt.
- Praktisch: De analyse geeft inzicht in sterke en minder sterke kanten. Met TMA krijg je handvatten om talent verder te ontwikkelen en in te zetten, compleet met tips.
Wat krijg je dan?
Het TMA rapport is talent- en ontwikkelingsgericht geformuleerd en is niet veroordelend opgesteld. Hierdoor worden de uitkomsten meestal herkend en geaccepteerd door je medewerkers. Tijdens het terugkoppelgesprek krijgen medewerkers een uitgebreide toelichting, prikkelende vragen voorgeschoteld en worden er coachingsadviezen en ontwikkelactiviteiten benoemd/aangereikt. Zo weet je medewerker hoe ze zich kunnen ontwikkelen en leidinggevenden krijgen een “handleiding” hoe ze je medewerker het beste kunnen coachen. Het rapport krijgt je medewerker mee om nog eens na te lezen.
TMA Talentenanalyse
De TMA Talentenanalyse brengt 22 drijfveren, 53 competenties en 44 talenten in kaart. De Talentenanalyse is positief, niet veroordelend en biedt alle inzicht in talenten en beste carrièremogelijkheden.
TMA verbindt je organisatie met je medewerkers en helpt jaarlijks meer dan 150.000 mensen hun talenten, competenties en carrière te ontwikkelen door heldere inzichten te geven in talenten, competenties, loopbaan- en ontwikkelmogelijkheden.
TMA Teamanalyse
In je organisatie is het belangrijk dat teams goed samenwerken. Het werk van een team moet goed verdeeld worden zodat ieder teamlid zo veel mogelijk kan werken vanuit zijn/haar talenten. De TMA teamanalyse geeft je direct inzicht in de gedragsvoorkeuren en talenten van het team. Daarnaast zie je voor welke competenties teamleden aanleg hebben en hoe het werk dus het beste verdeeld kan worden. En krijg je antwoord op onderstaande vragen:
- Welke talenten zijn er in mijn team aanwezig?
- Wat is typerend voor het team?
- Heeft iedereen in het team de juiste rol?
- Kan ik van mijn team verwachten dat ze de resultaten leveren die worden gevraagd?
- Wat maakt dit team succesvol?
- Hoe verbeter ik de samenwerking?
- Diverse andere vragen zoals welke talenten heb ik aanvullend nodig?
TMA Teamcoaching
Voordat de teamcoaching begint, doet elk teamlid individueel de TMA Talentenanalyse. Elke teamlid krijgt een individuele terugkoppeling. De resultaten van alle teamleden worden weergegeven in een TMA Team Rapportage.
Na de individuele besprekingen volgt de teamcoaching. Natuurlijk is dat maatwerk. De opbouw van het traject van de teamcoaching wordt in overleg vastgesteld.